Annelie White
- Förskollärare, 1994
- Montessorilärare, Waterpark Montessori 2019
- TAKK-utbildning
- Utbildning ”Det lilla barnet” 0-3år, MAU
Jag är en glad återvändare till Gunghästen (sept 2023) och har många års erfarenhet som förskollärare. Tack vare min första tid på Gunghästen kom jag i kontakt med Montessoripedagogiken och blev inspirerad att utbilda mig vidare till Montessorilärare. Montessoripedagogiken ligger mig varmt om hjärtat. Den tilltalande, förberedda och anpassade miljön, som jag fann så påtagligt annorlunda jämfört med tidigare förskolor jag arbetat på, väcker nyfikenhet och inspirerar till upptäckarglädje hos barnet och eget driv att lära. Som montessorilärare är min roll att uppmärksamt observera barnets behov, presentera nytt spännande material som barnet visat intresse för och låta barnet nyfiket utforska det vidare. Barn lär sig genom att vara aktiva, på egen hand eller tillsammans med andra, och genom att fånga upp barnens intresse och nyfikenhet kan vi ge erfarenheter där barnets alla sinnen får möjlighet att utforskas. Mycket av det praktiska och sensoriska materialet på förskolan erbjuder arbete med ”handen som intelligensens verktyg” eller som Maria Montessori uttryckte det ”while the hand works the mind matures” och med rörelse och motoriska färdigheter lärs kunskap in. Här är också Montessoris matematikmaterial fantastiskt då barnen på ett sensoriskt och konkret sätt får en förståelse och introduktion till tal, taluppfattning, aritmetik och geometri.
Det ska vara roligt att gå på förskolan och att låta det finnas plats för sång, rytmik, dans, teater, rörelseglädje och utelek, språklekar och dramatiseringar av sagor samt högläsning främjar inte bara barnens språkutveckling utan bidrar även till socialisering, gemenskap och känsla av sammanhang och är något som jag finner stor glädje i att dela med barnen.
Som Lomma Kommuns första förskola att inneha utmärkelsen ”Skola för hållbar utveckling” som utdelas av Skolverket är jag extra stolt över att arbeta på en förskola som ser vikten av visionen att tillsammans med barnen gå ”hand i hand mot en hållbar värld”. Att låta barnen vara delaktiga och tillsammans lära oss hur vi kan ta hänsyn till både djuren, naturen, oss människor och hur vi använder jordens resurser på ett hållbart sätt ger handlingskraft till att utvecklas till ansvarstagande samhällsmedborgare.