Läslyftet

Läslyftet – lite kort om vad varje modul har gett oss – det språkutvecklande arbete

Vi har genomfört tre olika av Skolverkets satsningar kring Läslyftet i förskolan. Vi har deltagit för att få fördjupade kunskaper i det språkutvecklande arbetssättet och i att planera och genomföra undervisningsaktiviteter med barnen. Samtliga pedagoger har varit med i det kollegiala lärandet som leds av en utbildad handledare (Catarina Neborg, anställd på Gunghästen och utbildad handledare via Malmö Universitet genom Skolverket).  

Utifrån texter och filmer tar vi del av aktuell forskning och andra erfarenheter från förskolor. Därefter har vi pedagogiska diskussioner och planerar våra undervisningsaktiviteter och följer upp och utvecklar vidare.    

Vi arbetar med den planerade och spontana undervisningen med barnen, våra lärmiljöer och samverkan med andra; vårdnadshavare, biblioteket, andra experter inom områdena.   

”Språk, lärande och identitetsutveckling hänger nära samman. Förskolan ska därför lägga stor vikt vid att stimulera barnens språkutveckling i svenska, genom att uppmuntra och ta tillvara deras nyfikenhet och intresse för att kommunicera på olika sätt.” 

Ur förskolans läroplan (Lpfö 18)  

”Barnen ska erbjudas en stimulerande miljö där de får förutsättningar att utveckla sitt språk genom att lyssna till högläsning och samtala om litteratur och andra texter.” 

Ur förskolans läroplan (Lpfö 18) 

Våra satsningar har varit kring modulerna:   

  • Läsa och berätta 2018/2019:  

(modulen har gett oss nyvunna kunskaper om att läsa på olika sätt, berättandet i fokus, läsmiljöer och vara en läsande förebild) 

  • Teknik, natur och språkutveckling 2019/2020 

(om att möta tekniken genom barnlitteratur, naturvetenskapsverb, naturvetenskap i boksamtal, att fånga upp barnens arbetsteorier om naturvetenskap)   

  • Flera språk i barngruppen (om flerspråkighet, TAKK, interkulturellt förhållningsätt) 2020/2021:  

(om flerspråkighet, interkulturellt förhållningssätt, språkutvecklande arbetssätt, undervisning för språklärande, samarbete med förskola – hem  där vi bland annat har arbetat fram Gunghästens språkpolicy) 

Vi arbetar vidare med de kunskaper vi har tagit del av från de olika modulerna och planerar att fortsätta med Läslyftets satsningar framöver.  

Faktaruta – LÄSLYFTET  

Syftet med Läslyftet i förskolan  

Läslyftet i förskolan syftar till att utmana och stimulera barns språk-, läs- och skrivutveckling samt ta tillvara deras intresse för texter, bilder och skriftspråk. 

Läslyftet är ett regeringsuppdrag 

Läslyftet är ett uppdrag till Skolverket från regeringen. Läslyftet startade 2013 och riktade sig då till skolan. Från 2016 riktar sig Läslyftet även till förskolan. Läslyftet är en nationell satsning där förskolor i hela Sverige kan delta. 

(Information hämtad från Skolverkets hemsida) 

Montessoriförskolan Gunghästen • Flädiekyrkväg 3 • 237 91 Bjärred • tfn 046 24 77 80