Utepedagogik
Maria Montessori hade sagt att: – Vi behöver inga böcker, vi har ju hela naturen!”
Detta kallas utomhuspedagogik idag.” (citat från Maria Montessori, hämtat från föreläsning med Kerstin Signert, föreläsare och författare kring montessoripedagogiken)
Vårt motto på Gunghästen är att inne- och uteverksamheten kan komplettera varandra fint och utepedagogiken arbetar vi med utifrån barnens intresse, förmågor och behov. Vi utgår från våra årstider och andra projekt som vi arbetar med.
På Gunghästen lägger pedagoger ner mycket tid på att utemiljön ska vara välförberedd och tillgänglig, väl genomtänkt, planerad och förutsägbar, trygg och lärorik och samtidigt ett rum för utforskande, kreativitet och spontan lek.
På Zebran delar vi gruppen två dagar i veckan; då har en grupp utegrupp på förmiddagen och den andra gruppen är inne på Zebran. Under utegruppen är vi ibland i trädgården och gör projekt och ibland går vi till ett grönområde, med lekplats och bollplan. Vi börjar med någon gemensam samarbetsövning, lek, uppdrag, kreativt arbete och avslutar med lek. Nästa dag byter vi grupper.
Vårt arbete med grön flagg och att vi har en utmärkelse för att vi är en hållbar förskola (utmärkelse från Skolverket) genomsyrar arbetet med utepedagogik. Vi är aktiva genom olika hållbarhetsdagar, skräpplockaraktiviteter, besöker regelbundet återvinningen och har ett organiserat arbete för källsortering. Vi har en mängd olika material kring hållbar utveckling och använder fakta- och skönlitterära böcker som tar upp hållbarhet för förskolebarn.
Vi har en mängd material för rörelse, lek och samarbete, naturvetenskap och teknik som vi plockar fram i vår trädgård eller packar med oss när vi ska gå på utflykt. Även i trädgården finns bildstöd, bilder, tecken till tal och skriftspråk som får synas även i vår utemiljö, vilket berikar samtalet och språkets utveckling.
Utevistelsen ska präglas av aktivitet och utforskande, samtidigt som det finns utrymme för vila och reflektion. Barnen ska kunna ges ansvar och delaktighet där respekt för naturen, omgivningen och för varandra är en central del i montessoripedagogiken.
Vi har genom Läslyftet arbetat med modulen Teknik, natur och språkutveckling – den ligger som en grund för arbetet med utepedagogik och våra utevistelser. Att arbeta vidare med en bok utomhus är ett perfekt sätt att leka – dramatisera och gestalta sagan.
Barn är nyfikna, har ett öppet sinne, upptäcker och förundras. Vi pedagoger kan hitta nya utmaningar och ge ny stimulans utifrån våra observationer av barnen och därefter genom miljö, material och genom vårt förhållningssätt få barnet att vilja, vara, växa och våga i naturen och i vår härliga utemiljö med utsikt över bäcken och fältet.
”Kunskap kan ges bäst där det finns iver att lära! ”(Maria Montessori)
”Ju mer barnet vet, desto mer kommer de att förstå. För att upptäcka saker måste man vara fylld av intresse, och det är vår uppgift att väcka detta intresse.” (M. Montessori, Barnasinnet, 1999, sid. 145)